Διαβάστε παρακάτω τις πιο συχνές ερωτήσεις που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους και τις απαντήσεις τους. Αν δεν βρείτε εδώ το θέμα που αναζητάτε, χρησιμοποιείστε τη φόρμα επικοινωνίας για να έρθετε σε επαφή μαζί μας.


Το πρόγραμμα «Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες» προσφέρει στα Στελέχη των Κοινωνικών Δομών υποστήριξη για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών αναφορικά με τη διαχείριση κρίσεων. Η κάλυψη της ανάγκης διαχείρισης του στρες με καινοτόμες δράσεις διαδικτυακής σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης λόγω της έκτακτης υγειονομικής κρίσης στη χώρα είναι επιτακτική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξημένων τοπικών αναγκών και των κοινωνικών επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου COVID-19.

Το Πρόγραμμα «Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες»:

  • είναι καινοτόμο και μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, καθώς συνδυάζει την ελληνική φιλοσοφική παράδοση που συμβαδίζει με την σύγχρονη επιστημονική γνώση,
  • σχεδιάστηκε για να εφαρμοστεί στην εποχή της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει επιφέρει μία πρωτόγνωρη πανδημία ψυχολογικού στρες, που διαχέεται σε όλες τις κοινωνίες,
  • είναι μια ταχύρρυθμη προσέγγιση της διαχείρισης του στρες που βασίζεται στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία,
  • είναι πρωτοποριακό και η πιθανή επιτυχία του μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην διαχείριση του στρες.

Η φιλοσοφική οπτική του Προγράμματος «Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες» είναι ο Πραγματισμός (επιστημολογικά) καιο Ανθρωπισμός (ηθικά).
Τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος «Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες» είναι:

  • Η φυσική πραγματικότητα
  • Το στρες (πίεση) ως φυσικό φαινόμενο
  • Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι βιολογικές/ψυχολογικές ικανότητές του
  • Ο φιλοσοφικός τρόπος σκέψης
  • Η φιλοσοφική διαχείριση του στρες
  • Στόχος η ψυχική ηρεμία/αταραξία (ευδαιμονία, η ψυχική υγεία κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του έργου: https://philodimos.net/.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη 240 Κοινωνικών Δομών που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ε.Π. «Αττική» 2014-2020 και συγκεκριμένα:

  • Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών
  • Συμβουλευτικά κέντρα γυναικών
  • Κέντρα Κοινότητας (και Παραρτήματα αυτών)
  • Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Φαρμακεία, Συσσίτια κλπ)
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Δομές Αστέγων (Κέντρα Ημέρας & Υπνωτήρια)

Η αίτηση συμμετοχής πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του προγράμματος «Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες». Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά όλα τα ζητούμενα στοιχεία (ΟΝΟΜΑ, ΕΠΩΝΥΜΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ & ΔΗΜΟΣ, ΔΟΜΗ, ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,EMAILΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ).

Πατήσετε εδώ για υποβολή αίτησης.

Η επιλογή των στελεχών θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας (βάσει του αριθμού Αίτησης).

Θα ειδοποιηθείτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στο email που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας) ώστε να ακολουθήσει η εγγραφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης του προγράμματος και στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ.

Για την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα πρέπει να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του έργου: https://philodimos.net/ και να ακολουθήσετε τις αναλυτικές οδηγίες που αναγράφονται.

Όχι. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για τα Στελέχη που θα επιλεγούν να το παρακολουθήσουν. Το πρόγραμμα  χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δομή υποστήριξης δράσεων κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής παρέμβασης – Social Network Αττική» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω βιντεοσκοπημένων μαθημάτων (ασύγχρονη εκπαίδευση) και ζωντανών διαδικτυακών συζητήσεων (σύγχρονη εκπαίδευση). Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως υπολογιστής, laptop, tablet, κινητό τηλέφωνο.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τέσσερις εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα θα αναρτώνται 4 βιντεοσκοπημένα ωριαία μαθήματα και κάθε Δευτέρα 6-8 μμ θα γίνεται δίωρη ζωντανή συζήτηση επί των μαθημάτων αυτών. Το Πρόγραμμα θα εκκινήσει τον Νοέμβριο και θα επαναληφθεί τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Ναι. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα εκδοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.